Destinatii romanesti pentru iubitorii de animale: Unde sa vezi ursi, zimbri sau caprioare

Camin al Muntilor Carpati si al Deltei Dunarii, Romania este cunoscuta pentru frumusetile sale naturale si pentru fauna salbatica bogata, fiind o destinatie grozava pentru iubitorii de animale.

In locuri precum Sanctuarul Ursilor Zarnesti sau Rezervatia de zimbri Hateg, turistii pot trai in siguranta experienta extraordinara de a vedea animale salbatice in habitatul lor natural. Mai jos am enumerat cateva idei pentru urmatoarea ta vacanta in Romania.

Sanctuarul Ursilor Libearty

Estimarile spun ca Romania gazduieste cea mai mare populatie de ursi bruni din Uniunea Europeana, turistii avand sanse mari de a observa unul in timpul drumetiilor lor in Carpati. Exista insa un loc special in care iubitorii de animale pot vedea in siguranta aceste carnivore mari - Sanctuarul Ursilor Libearty din Zarnesti, judetul Brasov.

Acoperind aproape 70 de hectare de paduri, sanctuarul gazduieste peste 130 de ursi salvati din conditii de viata inadecvate in captivitate. Aici, ei se pot catara in copaci, se pot stropi in piscine si pot obtine hrana si ingrijirea medicala de care au nevoie.

Turistii pot vizita sanctuarul ursilor de marti pana duminica, dar numai ca parte a unui tur ghidat. Din motive de siguranta, copiii cu varsta sub cinci ani nu au voie sa intre in sanctuar.

Programul de vizitare variaza in functie de sezon, iar turistii pot alege intre mai multe tipuri de tururi ghidate (care sunt disponibile si in limba engleza). Biletele sunt disponibile pentru cumparare online.

Rezervatia de zimbri Hateg-Slivut

Datorita diferitelor programe de reintroducere, iubitorii de animale care viziteaza Romania au si sansa de a vedea zimbrul european, cel mai greu animal terestru salbatic din Europa. Acesta poate fi vazut in mai multe gradini zoologice din Europa (descopera pe harta Europa), insa avanjatul nostru este de a ii vedea in mediul natura. Iar un loc special pentru reperarea acestor giganti blanzi este Rezervatia de zimbri Hateg-Slivut din judetul Hunedoara.

Rezervatia Hateg, care in prezent se intinde pe circa 50 de hectare, a fost infiintata de padurari romani in 1958 cand doi zimbri au fost adusi in tara din Polonia. O alta pereche de zimbri a fost adusa aici in 1963. Potrivit datelor puse la dispozitie de compania de administrare forestiera Romsilva in vara anului 2021, aceasta rezervatie naturala din Romania gazduieste noua zimbri.

Romsilva administreaza trei rezerve de zimbri in Bucşani, Haţeg şi Vanatori Neamţ. in plus, alti zimbri europeni se gasesc si in Muntii Tarcu, unde WWF-Romania si Rewilding Europe au derulat un program de reintroducere, si in Muntii Fagaras.

Pentru a vedea mai multe fotografii facute de turisti in Rezervatia de Zimbri Hateg, verificati aceasta pagina de Facebook.

Ferma de caprioare

Un alt loc special pentru iubitorii de animale este ferma de cerbi de la Poiana Neamtului. La aproximativ o ora de mers cu masina de cel mai faimos oras Sibiu, acest loc se gaseste intr-o zona pitoreasca la poalele Muntilor Fagaras. Aici, copiii si adultii pot face fotografii cu animalele elegante si chiar pot trai experienta unica de a avea o caprioara sa manance din mainile lor.

Ferma poate fi vizitata sambata si duminica intre orele 12:00 si 15:00 (sau intre orele 15:00 si 18:00 in sezonul de vara), iar intrarea costa 15 lei de persoana (7 lei pentru copiii cu varsta intre 3 si 14 ani). ani).

Vizitatorii trebuie sa fie insotiti de un angajat al Pensiunii Poiana Neamtului, iar animalele de companie nu sunt permise in interiorul fermei.

Printre cele mai renumite gradini zoologice recomandam:

  • Gradina Zoologica Schonbrunn – Viena (consulta harta Viena)
  • Gradina Zoologica Berlin
  • Gradina Zoologica Praga
  • Gradina Zoologica ZSL, Londra
  • Gradina Zoologica Copenhaga
  • Gradina zoologica Barcelona, (consulta harta Barcelona)
  • Gradina zoologica Loro Park Tenerife

Delta Dunarii

Probabil una dintre cele mai faimoase zone de viata salbatica din Romania, Delta Dunarii este un „paradis” pentru o varietate de pasari si animale salbatice. Un punct fierbinte pentru pasionatii de observare a pasarilor, acest loc este perfect si pentru orice alt turist care doreste sa redescopere natura si sa faca poze o data in viata cu pasari maiestuoase si animale salbatice curioase.

Formata din apele Dunarii care se varsa in Marea Neagra, Delta Dunarii este cea mai mare si cel mai bine conservata dintre deltele Europei. si cea mai mare parte a acestei zone umede unice se afla in Romania.

Delta Dunarii gazduieste peste 300 de specii de pasari, precum pelicani, lebede, starci, vulturi, berze si pescarusi, dar si vidre, mistreti, pisici salbatice si vulpi. in plus, iubitorii de animale pot admira si frumosii cai salbatici din Padurea Letea, cea mai veche rezervatie naturala din Romania.

Delta Bucurestiului

Cei care locuiesc in Bucuresti sau in apropierea acestuia pot observa diverse specii de pasari si animale in parcul natural urban al orasului. Supranumit „Delta Bucurestiului”, Parcul Natural Vacaresti este usor accesibil, fiind situat la aproximativ 4 km de centrul orasului.

Pasionatii de natura si iubitorii de animale pot observa aici zeci de specii de pasari, precum si pesti sau reptile. Cei mai norocosi pot surprinde si imagini cu vidre sau vulpi.

Aceasta delta urbana s-a format pe locul unui fost proiect de infrastructura de apa al regimului comunist, abandonat dupa Revolutia din 1989. Barajul de beton care inconjoara parcul aminteste inca vizitatorilor de planurile initiale. Natura a recuperat acest lac abandonat, transformandu-l intr-o oaza de verdeata de aproximativ 183 de hectare.

Fii calator in Europa si nu numai. Descopera culturi noi cu harta lumii.